Leuk nieuws: in september ga ik starten met een nieuwe uitdaging. Ik ga de opleiding tot 1000 dagen babycoach doen. En nee, ik ga niet stoppen als kraamverzorgster. Dat blíjft de allerleukste baan, maar ik wil wel naar de toekomst kijken.
De kraamzorg is heel erg aan het veranderen. Op dit moment zitten we weer in zo’n drukke zomer. Het is de tijd waarin de meeste baby’s van het jaar geboren worden. Een leuke, bijzondere, maar ook heftige en vooral hele drukke tijd. Want ook kraamverzorgenden willen ook graag vakantie vieren. En dan zitten we ook nog met die enorme leegloop in onze sector…
De tijden veranderen ook. Vaders zijn veel meer betrokken in de kraamweek dan 23 jaar geleden, toen ik begon. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, dat die vaders betere verlofregelingen hebben, maar dat zorgt er ook voor dat de zorg in zo’n week anders verloopt. Onze uren zijn dan ook drastisch gekort door zorgverzekeraars. Tel daarbij dat enorme tekort aan kraamverzorgenden op. Het wordt voor ons dus steeds lastiger om de zorg te kunnen geven die wij zo graag willen geven.
Nu hoor ik jullie denken: oké, weer een coachopleiding? En ben je als kraamverzorgende niet al een soort coach? Dat klopt natuurlijk ergens wel, alleen mijn werk stopt na de kraamweek. Terwijl die tijd erna (en ervoor!) eigenlijk nét zo belangrijk is.
Het begint al bij de start van je zwangerschap. Binnen gemiddeld 40 weken groeit je baby van microscopisch klein tot gemiddeld 50 cm groot en zit (gelukkig meestal) alles erop en eraan. Nooit heeft jouw ukkie daarbinnen ergens om hoeven vragen daarbinnen in die warme baarmoeder. Na de geboorte moet hij gelijk communiceren met zijn ouders, al weet hij soms ook niet precies hoe dat moet. Bovendien moet je als ouder je kindje ook leren kennen.
In die eerste 1000 dagen groeit je kindje uit van een klein baby’tje tot een peuter, en leren ze zoveel. Lichamelijk én mentaal. De eerste tijd moet zijn hoofdje nog ondersteund worden en ongeveer een half jaar later kan je kindje al zitten en een half jaar later zelfs stapjes zetten. Ze leren praten, met hun emoties dealen en de wereld steeds meer ontdekken. Pittig voor je kindje, maar ook voor jullie als ouder.
Een bijzondere reis, die soms heel lastig, maar tegelijkertijd zó bijzonder is. Het lijkt mij geweldig om jullie in deze reis te begeleiden en te coachen. Om ook juist na die kraamweek nog van betekenis te kunnen zijn. Daarom ga ik deze studie in september beginnen. Ik heb er heel erg veel zin in.