Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Kraamzorg Another Miracle kan je helpen met het maken van een keuze. We geven je alle informatie over de voor- en nadelen van borst- en flesvoeding. Welke keuze je ook maakt, het is jouw keuze en die is altijd goed. Wij zullen je hier altijd goed bij begeleiden. Kraamzorg Another Miracle is goed geschoold in het begeleiden van borstvoeding. Jaarlijks worden we opnieuw bijgeschoold en op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen. Ook werken we nauw samen met lactatiekundigen in de regio die gespecialiseerd zijn in de borstvoeding.

Borstvoeding

Anja vindt het erg belangrijk dat jullie als ouders op de grond van de juiste informatie en professionele zorg van mij, keuzes kunnen maken voor de toekomst van jullie baby. Wat mag je op gebied van de zorg rondom de voeding van mij verwachten?

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap begint de voorbereiding op de voeding van jullie kindje. Ik geef je eerlijke informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je (samen met je partner) een keuze maken.

Wist je bijvoorbeeld dat borstvoeding vol zit met antistoffen die jouw baby beschermen? In borstvoeding zitten voldoende voedingsstoffen en vitamines om je kindje een half jaar volledig borstvoeding te kunnen geven. Daarnaast is borstvoeding gratis en altijd direct op de juiste temperatuur beschikbaar.

Direct na de geboorte

Direct na de geboorte ligt je baby lekker bloot tegen je aan. Het harde werken zit er op en jullie kunnen eindelijk kennis maken met jullie kleintje! Het bijzondere eerste uur met elkaar is heel belangrijk en daarom is huid op huid contact heel belangrijk. Let op: ook als je niet kiest om borstvoeding te geven, is huid-op-huid-contact van groot belang voor jou en de baby.

Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als de baby ongestoord zijn gang gaat, is er een grote kans dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Wij noemen dit ook wel ‘het gouden uur’. Als je je baby binnen 1 uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit op in zijn hersenen. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken.

Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen:
  • De baby krijgt direct het colostrum (eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel antistoffen en heeft een laxerende werking waardoor je baby snel zijn darmen zal lozen, met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.
  • De baarmoeder kan door het drinken aan de borst goed samentrekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op infectie hebt.

Tijdens de kraamtijd

Je baby mag dag en nacht bij je blijven en Anja geeft uitleg en ondersteuning zodat jullie allebei wennen aan het drinken aan de borst. Bijna alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien anders dan je in je omgeving hebt gehoord. Anja zal je per situatie voorzien van een goed en eerlijk advies.

De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak, meestal zo’n 8 tot 12 keer per dag. Jouw kindje is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen dus nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Anja zorgt dat je tussendoor voldoende kunt rusten. Daarnaast legt zij uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Let op: pijn hoort er niet bij. Wel moeten je borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Ik zorg ervoor dat je in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder (grote) problemen je baby kan voeden, en dat je weet waarop je moet letten.

Bijvoeding
Bijvoeding is bijna nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingsstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast heeft je baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24 tot 48 uur. Samen met jullie als ouders en met de verloskundige houd ik goed in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Mocht het nodig zijn, informeer ik jullie bijtijds over bijvoeding.

Fopspeen
Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Daarnaast kost het zuigen op een fopspeen veel energie waardoor een kindje misschien te moe is voor de borst. Ik adviseer daarom om voorlopig liever geen fopspeen te geven.

Bijzondere zorg
Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of je baby is nog niet in staat om goed te drinken. De zorg wordt dan tijdelijk van mij overgenomen door het moeder en kindcentrum of ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Ik sta in goed contact met hen. Bij jullie thuiskomst zal ik indien nodig contact met hen hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.

Borstvoedingshulpmiddelen en lactatiekundige
Indien nodig kunnen we altijd het advies van een lactatiekundige inwinnen. Ik heb goede contacten met lactatiekundigen uit de regio. Ook bij het gebruik van borstvoedingshulpmiddelen kan ik je goed adviseren of het advies vragen bij een lactatiekundige.

Na je kraamtijd

Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. Ik geef je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis, je vindt ze op borstvoeding.nl.

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. We raden je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven, daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

Willen jullie meer weten over het geven van borstvoeding?
Bijvoorbeeld: Wat zijn nu de verschillen tussen borst en flesvoeding? Hoe lang kun je afgekolfde borstvoeding bewaren? Of over kolven op het werk? De onderstaande websites hebben goede informatie:
  • http://www.borstvoeding.com
  • http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl
  • http://www.lalecheleague.nl/

Flesvoeding

De meest natuurlijke voeding voor je kindje is moedermelk. De belangrijke stoffen die moedermelk bevat zijn goed voor jou en je kindje. Voor nu, maar zeker ook voor de langere termijn. Deze unieke voedingsstoffen kunnen niet na worden gemaakt in de fabriek. Als je geen borstvoeding kunt of misschien wilt geven, is flesvoeding het alternatief. Ook hierbij geldt: het is jouw keuze!

Met flesvoeding bedoelen we volledige zuigelingenvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd.
Krijgt jouw baby straks flesvoeding? Anja begeleid je hier in en maakt je wegwijs rondom de zorg die daarbij komt kijken. Ook bij flesvoeding is het belangrijk dat jullie kindje veel huid op huid contact heeft.

Vragen

Heb je vragen over je zwangerschap, de kraamtijd of andere zaken? Deze kunnen we tijdens het intakegesprek beantwoorden, maar neem vooral contact op met ons voor al je vragen gedurende je hele zwangerschap.